چالش های پرورش طیور در استان های آذربایجان شرقی و غربی

 

پرورش طیور کار بسیار حساسی است و نیاز به دانش فنی و دقت بالایی دارد. در طول دوره ی پرورش می بایست شرایط محیطی من جمله دما و رطوبت مورد نیاز گله، بدون کم و کاست فراهم شود تا گله به عملکرد مناسبی برسد. برای فراهم کردن شرایط بهینه محیطی توجه به آب و هوای آن منطقه ضروری است. دو استان آذربایجان شرقی و غربی با داشتن اقلیم سرد و نسبتا خشک می توانند شرایط چالش بر انگیزی برای مرغداران ایجاد کنند.

دو استان آذربایجان شرقی و غربی جزو سردترین استان های کشورمان هستند. سرما و یخبندان شدید در طول فصل زمستان حفظ دمای مرغداری را دشوار می کند. دمای سالن مرغداری به سن گله بستگی دارد. قبل از شروع فصل سرما باید سیستم های گرمایشی سالن کنترل و در صورت لزوم تعمیر شود. این سیستم ها در سالن باید طوری به کار گرفته شوند که دما در همه ی نقاط سالن یکسان باشد. با مشاهده ی رفتار جوجه ها در سالن می توان دمای سالن را ارزیابی کرد. زمانی که جوجه ها احساس سرما کنند، کنار یکدیگر و یا دور منبع گرمایی تجمع می کنند و از دیوار ها فاصله می گیرند. با ادامه ی این روند تنش سرمایی بر عملکرد گله تاثیر منفی می گذارد و بروز سندروم آسیت را افزایش می دهد. از طرف دیگر تنش سرمایی با سرکوب سیستم ایمنی، گله را مستعد درگیری با انواع بیماری ها به خصوص بیماری های ویروسی تنفسی می کند. جوجه ها در روز های اول پرورش به خصوص زمان انتقال از جوجه کشی به سرما حساس ترند.

چالش های پرورش طیور در استان های آذربایجان شرقی و غربی

در اکثر نقاط این دو استان به خصوص آذربایجان شرقی به علت فاصله ی زیاد از دریا، اختلاف بالایی بین دمای شب و روز دیده می شود. این اختللاف دمایی، کنترل و حفظ دمای مطلوب را داخل مرغداری را دشوار می کند. به همین دلیل باید به عایق سازی ساختمان توجه ویژه ای شود. عایق سازی درست ساختمان مرغداری در فصل تابستان مانع گرم شدن بیش از حد دمای سالن و در فصل زمستان مانع هدر رفت گرما می شود.

فشار نسبی هر منطقه به ارتفاع آن منطقه از سطح دریا بستگی دارد. هر دو استان آذربایجان شرقی و غربی مناطق مرتفعی را در خود جای داده اند. کمبود فشار نسبی اکسیژن مهمترین عامل بروز سندروم آسیت است. ارتفاع زیاد از سطح دریا همراه با هوای سرد و کم توجهی به اصول تهویه حداقلی بروز سندروم آسیت را در این مناطق به شدت افزایش می دهد. برای مبارزه و پیشگیری از رخداد آسیت در گله های طیور گوشتی، مقاله ی راهکار های مدیریتی جهت کاهش سندروم آسیت را از سایت مرغ نمونه مطالعه نمایید.

یکی از مهمترین عواملی که بر رشد و عملکرد گله تاثر می گذارد، رطوبت نسبی هوا است. رطوبت نسبی هوای استان آذربایجان شرقی و غربی به خصوص در فصول گرم سال پایین است. رطوبت کم و خشکی هوا تاثیر منفی بر دستگاه تنفسی پرندگان دارد. کتب راهنمای پرورش رطوبت نسببی 60 الی 70 درصد را برای هفته ی اول و  50 الی 60 را برای هفته های آینده توصیه می کنند. جوجه ها در هفته ی اول پرورش به رطوبت کم هوا حساس تر هستند و زمان آماده سازی سالن برای جوجه ریزی رطوبت باید کنترل شود. البته کم بودن رطوبت هوا در فصول گرم باعث می شود که سیستم های سرمایشی سالن عملکرد بهتری در خنک کردن هوای مرغداری داشته باشند. برای اطلاعات بیشتر مقاله ی رطوبت سالن مرغداری را از سایت مرغ نمونه مطالعه نمایید.

دریاچه ی ارومیه و تالاب های اطراف آن استراحتگاه بسیار مناسبی برای انواع پرندگان مهاجری است. پرندگان مهاجر در دو فصل بهار و پاییز هنگام کوچ به منظور استراحت و تغذیه وارد تالاب‌ها و منابع آبی استان آذربایجان غربی شده و مدتی را در آنها سپری می‌کنند و سپس به کوچ خود ادامه می‌دهند. تالاب‌های “سولدوز” و “حسنلو” در شهرستان نقده، “کانی‌برازان” و “یوسف‌کند”در مهاباد و رودخانه و سد ارس در پلدشت و نوروزلو در میاندوآب و پارک ملی دریاچه ارومیه مهمترین مقصد برای پرندگان مهاجر در استان به شمار می‌ آید. این پرندگان مهمترین منبع انتشار بیماری آنفولانزا در این منطقه هستند بنابراین در این استان رعایت اصول امنیت زیستی از توجه بیشتری برخوردار است.