رطوبت سالن مرغداری
رطوبت نسبی سالن مرغداری تاثیر مستقیمی بر عملکرد گله ی گوشتی ،به خصوص در هفته های اول پرورش، دارد. عموما توصیه می شود که رطوبت هفته ی اول بین 60 الی 70 درصد و در ادامه بین 60 الی 50 درصد تنظیم شود. افزایش یا کاهش رطوبت در سالن مرغداری تاثیر منفی بر رشد و عملکرد گله خواهد داشت و می تواند زمینه ساز بیماری های مختلف باشد.
میزان بخار آبی که هوای مرغداری می تواند در خود نگه دارد بستگی به دمای سالن دارد. هر چه دمای هوا گرم تر باشد می تواند رطوبت بیشتری در خود نگه دارد. برای درک بهتر، رطوبت به صورت رطوبت نسبی بیان می شود. به مقدار بخار آب موجود درهوا در دمای معین نسبت به میزان بخار آبی که هوا در همان دما در حالت اشباع می تواند در خود نگه دارد، رطوبت نسبی گفته می شود. رطوبت نسبی به صورت درصد بیان و با حروف RH نشان داده می شود. رطوبت نسبی کاملا وابسته به دما است و تقریبا به ازای هر 1 درجه سانتی گراد افزایش دما، رطوبت نسبی 4.5 درصد کاهش می یابد.
اهمیت کنترل رطوبت در سالن مرغداری
رطوبت هوای سالن مرغداری بر دمایی که گله در سالن پرورشی احساس می کند تاثیرگذار است و از این رو حائز اهمیت می باشد. هرچه رطوبت سالن بیشتر باشد، گله احساس گرمای بیشتری نسبت به دما مطلق خواهد داشت و برعکس زمانی که رطوبت هوا کم است، دما خنک تر به نظر می رسد.
در پرورش مرغ گوشتی مهم است که رطوبت سالن در هفته ی اول بین 60 الی 70 درصد و در ادامه بین 60 الی 50 درصد باشد. رطوبت هوای داخل سالن مرغداری عموما در فصول سرد سال با کاهش تهویه ی سالن، افزایش می یابد. به دنبال افزایش رطوبت هوا، رطوبت بستر نیز افزایش خواهد یافت. افزایش رطوبت و خیسی بستر مشکلاتی مثل زخم و تاول پا را ایجاد می کند. علاوه بر این به دنبال افزایش رطوبت بستر، بار میکروبی آن هم افزایش یافته و زمینه را برای رشد قارچ آسپرژیلوس در بستر فراهم می کند. برای اطلاع از سایر علل بستر خیس، مقاله ی کنترل رطوبت بستر سالن مرغداری را از سایت مرغ نمونه مطالعه فرمایید.
از طرف دیگر کاهش رطوبت به کمتر از بازه ی بیان شده نیز مشکل ساز است. رطوبت کم سالن مرغداری به خصوص در هفته ی اول پرورش بر سلامت گله تاثیر منفی خواهد داشت. خشکی بیش از حد هوا باعث خشکی مجاری تنفسی شده و زمینه را برای ابتلا به انواع بیماری های تنفسی فراهم می کند. همچنین رطوبت کم سالن باعث خشکی بیش از حد بستر مرغداری شده و باعث ایجاد گرد و غبار در سالن می شود. به این ترتیب زمینه برای ابتلا به بیماری های تنفسی بیش از پیش فراهم می نماید. با تشدید خشکی هوا جوجه ها آب بدن خود را از دست می دهند و دچار دهیدراتاسیون می شوند.
کنترل رطوبت سالن مرغداری
هنگام کنترل رطوبت در سالن مرغداری به یاد داشته باشید که فعالیت پرنده ها مدام در حال افزودن رطوبت به هوای مرغداری است. هر جوجه حدود دو برابر وزن دان مصرفی خود آب مصرف می کند. با افزایش سن و رشد پرنده میزان آب مصرفی و به تبع آن میزان دان مصرفی افزایش خواهد یافت. گله کمتر از یک سوم آب مصرفی را در بدن خود ذخیره می کند و بقیه ی آب مصرفی را همراه با ادرار و مدفوع و یا با ذرات تنفسی از بدن خود دفع خواهد کرد. به همین دلیل تهویه ی منظم برای خارج کردن رطوبت اضافی از سالن مرغداری مورد نیاز است.
همان طور که پیش تر به آن اشاره شد، هوا در هر دما، ظرفیت معینی برای نگهداری رطوبت دارد. این ظرفیت با کاهش دما، کاهش می یابد. با این تعاریف آیا می توان بستر سالن را زمانی که هوای بیرون سرد، بارانی و مرطوب است، خشک کرد؟ بله، چنان که هوای ورودی به سالن از طریق اینلت ها باشد، هوای ورودی به سمت بالا هدایت شده و با هوای گرم مخلوط و دمای آن افزایش می یابد. با گرم شدن هوا ظرفیت آن برای نگهداری رطوبت در خود افزایش می یابد. به این ترتیب جریان هوا به وجود آمده می تواند بستر مرطوب را خشک کند.
سیستم های سرمایشی تبخیری (پدکولینگ و مه پاش) مدام به رطوبت هوا می افزایند. این سیستم ها در اقلیم هایی که هوای گرم و مرطوب دارند کارآیی زیادی ندارند زیرا تبخیر به سختی صورت می گیرد و هوا از رطوبت اشباح است. در چنین شرایطی برای خنک کردن سالن می بایست جریان هوا افزایش یابد. برای اطلاعات بیشتر از روش های خنک سازی سالن مقاله تهویه سالن مرغداری در فصول گرم سال را از سایت مرغ نمونه مطالعه فرمایید .
دیدگاه خود را بنویسید