در مرحله ی پایانی دوره پرورش مرغ گوشتی، مرغ ها برای انتقال به کشتارگاه بارگیری می شوند. هر گونه اختلال در مرحله ی پایانی پرورش تاثیر به سزایی بر کیفیت نهایی لاشه خواهد داشت. عملکرد جوجه گوشتی در یک دوره پرورش بعد از ارسال به کشتارگاه و بررسی کیفیت گوشت ارزیابی می شود. در صورت نقص مدیریت در مراحل جمع آوری، حمل و انتقال مرغ زنده به کشتارگاه کیفیت لاشه کاهش می یابد. به این ترتیب نرخ حذف لاشه در کشتارگاه بالا رفته و به طبع آن سود پرورش کاهش خواهد یافت. فرآیند بارگیری و انتقال طیور به کشتارگاه بسیار استرس زا است و باید در آرامش کامل صورت گیرد تا استرس به حداقل برسد.
قبل از کشتار توجه به نکات زیر در مدیریت سالن ضروریست:
برای کاهش آلودگی لاشه زمان کشتار می بایست حدود 8 الی 12 ساعت قبل از کشتار محرومیت از دان داده شود. توجه داشته باشید که مدت زمان محرومیت از دان باید شامل زمان مورد نیاز برای جمع آوری پرندگان، فاصله ی واحد پرورشی تا کشتارگاه و زمان انتظار در کشتارگاه باشد. اگر زمان محرومیت از دان بیش از حد استاندارد باشد، شاهد کاهش وزن لاشه خواهیم بود و اگر برعکس مدت زمان محرومیت از دان کم باشد خطر آلودگی لاشه با مدفوع و محتویات دستگاه گوارش افزایش می یابد. از فرمول زیر به منظور محاسبه ی دقیق زمان شروع قطع دان استفاده کنید:
زمان محرومیت از دان داخل سالن+زمان جمع آوری پرنده+زمان حمل و نقل+زمان انتظار در محوطه ی کشتارگاه=8 -12 ساعت
در این مدت برای جلوگیری از بروز رفتار بسترخواری و پرخاشگری مرغ ها دانخوری های خالی را از سالن خارج نکنید و از تردد اضافی در سالن اجتناب کنید.
توجه داشته باشید که تا زمان بارگیری، گله باید دسترسی آزاد به آب آشامیدنی داشته باشد. اکثر دارو های مورد استفاده در مرغداری دارای زمان پرهیز از مصرف قبل از کشتار هستند که می بایست رعایت شود.
زمان گرفتن و بارگیری طیور در سالن مرغداری توجه به نکات زیر ضروریست:
فرآیند گرفتن، بارگیری و انتقال طیور به کشتارگاه استرس بسیار بالایی به گله وارد می کند. برای کاهش استرس و صدمات وارده در طول این فرآیند می بایست آسایش پرندگان حفظ شود. پیش از گرفتن برای کاهش صدمات وارده به طیور دانخوری ها از سالن خارج کنید. زمان گرفتن پرندگان فعالیت آن ها مثل بال بال زدن باید به حداقل برسد تا از آسیب بال، خراش، کبودی و سایر جراحات جلوگیری شود. بدین منظور توصیه می شود که پرندگان از ناحیه پا گرفته شوند و حداکثر سه مرغ در یک دست گرفته شود. جابجایی نامناسب مانند گرفتن از یک پا، بال ها، گردن و پرتاب کردن و تاب دادن با ایجاد شکستگی و کبودی باعث افزایش ضایعات کشتارگاهی خواهد شد. برای راحتی کار و آسایش پرندگان زمان تخلیه سالن می توان گله را با کارتن به قسمت های کوچک تری تقسیم کرد و هر بخش را جداگانه تخلیه کنید. شدت نور در این مدت باید حداقل باشد. برای جلوگیری از تنش و استرس گرمایی زمان تخلیه سالن درجه حرارت باید به 16 الی 18 درجه سانتی گراد کاهش یابد. در ساعات گرم روز که گرما به بیشترین حد خود می رسد از بارگیری طیوراجتناب کنید.
در برخی موارد لازم است پیش از تخلیه ی کامل سالن جایگشایی صورت گیرد. زمان جایگشایی رعایت نکات بهداشتی اهمیت بالایی دارد. به یاد داشته باشید که قفس ها و کامیون حمل مرغ زنده می تواند باعث انتقال آلوگی به واحد شما شود و پرندگان باقی مانده در سالن را در معرض بیماری قرار گیرند. هر وسایله ای که در زمان جایشگایی برای گرفتن پرندگان مورد استفاده قرار گرفته باید قبل از برگرداندن به سالن ضدعفونی شود. لباس و چکمه ی کارگران مسئول بارگیری پیش از ورود به سالن باید ضدعفونی شود.
طیور باید به دقت و آرامی در قفس های حمل مرغ زنده قرار داده شوند. اگر قفس ها بیش از حد پر شود، پرندگان دچار استرس و گرما خواهند شد و به این ترتیب تعداد تلفات هنگام انتقال طیور به کشتارگاه افزایش می یابد. اگر تعداد پرنده در هر قفس کمتر از حد استاندارد باشد، فضای خالی زیادی داخل قفس ها باقی می ماند که باعث برخورد زیاد پرنده با دیواره های قفس حین انتقال به کشتارگاه می شود. در نتیجه ی آن شاهد جراحات و صدمات در لاشه خواهیم بود.
بعد از کشتار به جراحات روی لاشه های حذف شده دقت کنید. با بررسی ناحیه ی جراحات روی لاشه می توان ایرادات موجود زمان گرفتن و بارگیری طیور را شناسایی و در دوره های بعدی رفع کرد. در صورت بروز هر گونه و مشکل و افزایش لاشه های حذفی در کشتارگاه برای رفع مشکل با گروه پشتیبانی مرغ نمونه مشورت کنید.
دیدگاه خود را بنویسید