سرعت رشد بالای جوجه های گوشتی آن ها را در برابر بیماری های مختلف حساس می کند. در مبارزه با بیماری ها به خصوص بیماری های ویروسی همیشه پیشگیری بهتر از درمان بوده است بنابراین رعایت اصول بهداشتی و روش های پیشگیری از بیمارها در جوجه های گوشتی از اهمیت بالایی برخوردار است. واکسیناسیون از مهمترین راه های پیشگیری از بیماری ها است. واکسیناسیون گله های چند هزارتایی جوجه های گوشتی آسان نیست و اگر با دقت کافی انجام نشود کارآیی لازم را نخواهد داشت. ما ،گروه پشتیبانی همیار تجارت مرغ نمونه، در این مقاله سعی داریم با آموزش یکسری نکات که رعایت آن ها در زمان واکسیناسیون گله های گوشتی ضروری است، در حفظ کارآیی واکسن و ایجاد ایمنی لازم علیه بیماری ها به مرغداران عزیز کمک کنیم.
واکسیناسیون مهمترین راه پیشگیری از بروز بیماری در گله های مرغ گوشتی است. تفاوت آشکاری میان خسارت جدی حاصل از بیماری های ویروسی در گله و هزینه های جانبی ناشی از انجام واکسیناسیون وجود دارد. بنابراین یک برنامه ی واکسیناسیون جامع و کارا باید در طول دوره پرورشی اجرا شود. برنامه ی واکسیناسیون متناسب با شرایط گله ی شما توسط مخصصین گروه پشتیبانی مرغ نمونه تنظیم می شود. یکی از ویژگی برنامه ی واکسن گله های مرغ گوشتی پویایی آن است و بسته به شرایط و شیوع بیماری های منطقه می تواند تغییر کند. برنامه های واکسیناسیون ارئه شده مختص همان واحد پرورشی است بنابراین از اجرای برنامه ی واکسیناسیون سالن های مرغداری دیگر در واحد خود جدا خودداری کنید.
واکسن را حتما از شبکه ی توزیع رسمی و مراکز معتبر تهیه کنید. واکسن ها با افزایش دما به راحتی غیر فعال و بی اثر می شوند پس حتما رعایت زنجیره ی سرما را در حمل و نگهداری واکسن جدی بگیرید. برای حمل و نقل واکسن از فلاکس های سرد استفاده کنید و هرگز در معرض نور مستقیم و یا حرارت قرار ندهید. یخ زدگی نیز واکسن را بی تاثیر می کند. به تاریخ انقضای واکسن توجه کنید. مصرف هر نوع واکسن پس از تاریخ انقضای آن ممنوع است.
روش های مختلفی برای واکسیناسیون گله های طیور وجود دارد که هر یک مزایا و معایب خود را دارد. انتخاب روش مصرف واکسن به عوامل متعددی بستگی دارد و توسط گروه پشتیبانی مرغ نمونه تعیین می گردد. از روش های معمول واکسیناسیون گله های طیور به موارد زیر می توان اشاره کرد:
- روش قطره چشمي
- روش آشاميدني
- روش اسپري
- روش تزریقی
قبل از شروع واکسیناسیون حتما بروشور داخل واکسن را به دقت مطالعه کنید. واکسن آماده را در کوتاه ترین زمان ممکن مصرف کنید. در صورت مشاهده ی هرگونه علایم بیماری در گله قبل از واکسیناسیون حتما با گروه پشتیبانی مرغ نمونه مشورت کنید. در ادامه به بررسی نکات مهمی که رعایت آن ها در واکسیناسیون ضروری است می پردازیم:
نکات کلیدی در واکسیناسیون به روش آشامیدنی: این روش متداول ترین روش واکسیناسیون در گله های طیور صنعتی است. به آسانی قابل اجراست و نیاز به تجهیزات خاصی ندارد. از معایب این روش به عدم ایجاد ایمنی یکنواخت در گله می توان پرداخت. برای افزایش اثر این واکسن رعایت نکات زیر ضروریست:
- قبل از آماده کردن واکسن آشامیدنی، میزان آبی که جوجه ها طی ۲ ساعت مصرف می کنند را محاسبه کنید. اگر نمی توانید آب مصرفی را محاسبه کنید یک لیتر آب به ازای هر روز از سن گله برای هر هزارقطعه جوجه در نظر بگیرید.
- ۴۸ ساعت قبل و ۲۴ ساعت بعد از واکسیناسیون به روش آشامیدنی از مواد ضد عفونی و اسیدی کننده های اب مثل سرکه استفاده نکنید.
- برای اثربخشی بهتر و افزایش ماندگاری واکسن در آب آشامیدنی از شیرخشک مخصوص واکسیناسیون طیور و یا از انواع نگهدارنده های موجود در بازار استفاده کنید.
- قبل از واکسیناسیون ۱ الی ۲ ساعت به جوجه ها تشنگی دهید. به این صورت در زمان واکسیناسیون جوجه ها در کمترین زمان ممکن آب حاوی واکسن را مصرف و تیتر یکنواخت تری به دست خواهد آمد.
- از کافی بودن تعداد آبخوری های فعال در سالن اطمینان حاصل کنید. از آبخوری هایی با جنس فلزی در واکسیناسیون استفاده نکنید. همچنین از تمیز بودن خطوط آب هم اطمینان حاصل کنید چراکه بیوفیلم و رسوبات داخل لوله ها می تواند واکسن را خنثی و بی اثر کند.
- دمای مناسب آب برای واکسیناسیون آشامیدنی ۸ الی ۱۰ درجه است. ترجیها واکسیناسیون را در صبح زود انجام دهید تا آب خنک باشد. برای سرد کردن آب هرگز از یخ استفاده نکنید.
نکات کلیدی در واکسیناسیون به روش قطره ی چشمی: بزرگترین مزیت این روش از واکسیناسیون ایجاد تیتر یکنواخت در گله است. رعایت نکات زیر در واکسیناسیون به روش قطره چشمی ضروری است:
- از آب مقطر برای حل کردن واکسن استفاده کنید
- حتما از قطره چکان استاندارد استفاده کنید
- جوجه هارا زمان واکسیناسیون به گروه های کوچکی تقسیم کنید تا از ازدحام بیش از حد جوجه ها پیشگیری شود.
- زمان واکسیناسیون یک قطره از واکسن را به یک چشم بچکانید و صبر کنید تا جوجه چشم بزند تا قطره ی واکسن کاملا جذب شود.
- دقت کنید زمانی که قطره چکان را در دست گرفته اید گرمای دست شما باعث خنثی شدن واکسن نشود. واکسن را به میزان مورد نیاز یک ساعت کاری تهیه کنید تا از گرم شدن واکسن جلوگیری شود.
- برای حصول بهترین نتایج از کارگران با تجربه و واکسیناتور ها در واکسیناسیون قطره چشمی کمک بگیرید.
- سیستم تهویه و گرمایش را در طول واکسیناسیون به روش قطره چشمی باز نگه دارید.
نکات کلیدی در واکسیناسیون به روش اسپری: اسپری کردن واکسن روش موثری برای ایجاد ایمنی مخاطی به خصوص در روز های اول پرورش است. این روش در مقایسه با سایر روش ها نسبتا حساس است و رعایت نکات زیر ضروریست:
- از آب مقطر استریل برای واکسیناسیون استفاده کنید
- از دستگاه اسپری مخصوص این کار استفاده کنید چون سایر دستگاه ها مثل اسپری های سمپاش قطرات با قطر بالا اسپری می کنند که نفوذ کافی در دستگاه تنفسی جوجه نداشته و ایمنی کافی را ایجاد نخواهد کرد.
- از دستگاه اسپری واکسن هرگز برای ضدعفونی سالن استفاده نکنید.
- زمان واکسیناسیون سیستم تهویه را خاموش کنید
- قبل شروع واکسیناسیون شدت نور را کم کنید تا تحرک جوجه ها کم شود.
- پوشیدن دستکش، استفاده از ماسک صورت و عینک های حفاظتی به هنگام اسپری به شدت توصیه می شود.
- بعد از واکسیناسیون، دستگاه را با آب فراوان شسته و خشک کنید و هرگز برای تمیز کردن آن از مواد شوینده و ضد عفونی کننده استفاده نکنید.
نکات کلیدی در واکسیناسیون به روش تزریقی: واکسیناسیون تزریقی عموما توسط تیم متخصص واکسیناتور در سالن اجرا می شود. با استفاده از این روش می توان یک ایمنی طولانی مدت و یکنواخت در گله ایجاد کرد. به نکات زیر در زمان واکسیناسیون توجه کنید:
- از سرنگ اتوماتیک و سر سوزن استیل برای تزریق استفاده کند
- قبل از شروع سرنگ را به دقت تنظیم کنید تا دوز مناسبی از واکسن را به هر جوجه تزریق کند
- جوجه ها را در دسته های کوچک دور هم جمع کنید تا از ازدحام بیش از حد جوجه ها جلوگیری شود.
- به نوع مایع داخل ویال واکسن توجه کنید. واکسن های رسوبی به تدریج ته نشین می شوند و هر از چند وقت باید ویال سر و ته شود تا مایع واکسن یکنواخت شود.
- مایع واکسن به صورت زیر جلدی به پشت گردن و به صورت داخل عضلانی به گوشت سینه تزریق می شود.
بعد از واکسیناسیون ممکن است حدود ۱ الی ۲ ساعت جوجه ها بی حال باشند و دور هم جمع شوند. بعد از واکسیناسیون به توصیه ی گروه پشتیبانی مرغ نمونه می توانید از محلول تقویتی مناسب استفاده کنید.
دیدگاه خود را بنویسید