موفقیت در دوره ی پرورش جوجه گوشتی بستگی به فراهم شدن شرایط بهینه ی سالن پرورشی دارد. از جمله این شرایط کیفیت و دمای مناسب آب آشامیدنی است. عواملی مثل طول خط لوله ی سیستم آبخوری و دمای محیط سالن مرغداری بر دمای آب آشامیدنی موثر است. برای حفظ کیفیت مطلوب آب آشامیدنی جوجه ها مدیریت صحیح خطوط آبخوری ضروریست. گروه پشتیبانی مرغ نمونه در این مقاله سعی دارد به بررسی عوامل که بر دما و کیفیت آب تاثیر می گذارد، بپردازد.
دمای آب آشامیدنی:
دمای آب آشامیدنی جوجه ها عموما تحت تاثیر دمای محیط سالن مرغداری است و در حقیقت مدیران مزارع پرورشی توانایی بسیار محدودی برای کنترل آن دارند. اگر دمای سالن 28 درجه سانتی گراد باشد، صرف نظر از اینکه آب با چه دمایی وارد مرغداری می شود، دمای آبی که به مصرف جوجه ها می رسد در حدود 28 درجه سانتی گراد خواهد بود. علت این امر سرعت بسیار پایین حرکت آب در خطوط آبخوری است به طوری که ساعت ها طول می کشد تا آب طول خط لوله را طی کند. از آنجایی که آب در لوله ها تقریبا راکد است و لوله ها عایق بندی نشده اند، عموما نیاز به گرم کردن و یا سرد کردن آب نیست مگر در مواردی نادر. شاید جالب باشد که بدانید آب بعد از طی مسافتی حدود 15 متر درون لوله آبخوری به دمای محیط سالن می رسد. به همین دلیل است که عموما بستر زیر ابتدای خطوط مرطوب تر از سایر نقاط سالن است. زیرا زمانی که هوای گرم و مرطوب سالن پرورشی با خطوط آب سرد تماس پیدا می کند، قطرات آب بر روی لوله تشکیل می شود و به روی بستر می چکد. هر چه خطوط آبخوری سرد تر باشند، قطرات آب بیشتری روی آن ها تشکیل می شود و بستر مرطوب تر خواهد شد. برای اطلاع از عواملی که رطوبت بستر را افزایش می دهد توصیه می شود مقاله ی کنترل رطوبت بستر در سالن های مرغداری که توسط گروه پشتیبانی مرغ نمونه تهیه شده است را مطالعه نمایید.
به علت حرکت کند آب در خطوط لوله، آب بسته به شرایط محیطی در طول آبخوری می تواند گرم یا سرد شود. مثلا هوای اطراف هیتر ها گرم تر از سایر نقاط است و این هوای گرم بر دمای آب خطوط آبخوری تاثیر خواهد گذاشت. پمپاژ کردن آب تاثیر بسیار کوتاهی بر دمای آب خواهد داشت زیرا خطوط آب عایق نیستند و بعد از پمپاژ دوباره حرکت آب در لوله ها بسیار کند می شود. اثر پمپاژ بر دمای آب در انتهای لوله کمتر است زیرا در طول حرکت آب از ابتدا تا انتهای خط آبخوری، با دمای سالن هم دما می شود. 30 دقیقه بعد از پمپاژ دمای آب به دمای قبل از پمپاژ می رسد. بازیابی نسبتا سریع دمای آب نشان می دهد که اگر خطوط آب به طور دوره ای در حین پرورش برای اطمینان از طراوت و پاکیزگی آب پمپاژ شود، کاهش کوتاه مدت دمای آب احتمالاً تأثیر منفی بر جوجههای جوان نخواهد گذاشت.
کیفیت آب:
آب آشامیدنی جوجه ها باید عاری از هرگونه مواد مضر و ناخالصی ها باشد. در اکثر مواقع دارو و واکسن به صورت محلول در آب آشامیدنی به مصرف جوجه ها می رسد بنابراین باید از تمیز بودن آب و مسیر لوله ها اطمینان حاصل کرد. PH آب و ناخالصی بر حلالیت دارو ها تاثیر می گذارد. همچنین می تواند واکسن های آشامیدنی را خنثی کند. آب آشامیدنی باید طعم خوبی داشته باشد. افزودن آنتی بیوتیک و دارو ها می تواند مزه ی آب را تلخ کند و بر میزان مصرف آب تاثیر بگذارد. برای ارزیابی کیفیت آب، آب انتهای لوله را کنترل کنید. برای ارزیابی کیفیت آب از نظر املاح موجود در آن توصیه می شود قبل از شروع دوره ی پرورش در سالن مرغداری از آب درون خطوط آبخوری به آزمایشگاه بفرستید. بر اساس نتایج آزمایش آب آشامیدنی ممکن است نیاز به نصب تصفیه آب و یا تغییر جیره ی دان مصرفی جوجه ها باشد.
در طول دوره می توان به راحتی کیفیت آب آشامیدنی را ارزیابی کرد. دو لیوان بردارید یک لیوان را با آب ورودی به مرغداری و لیوان دیگر را با آب انتهای لوله پر کنید. دو لیوان را زیر نور آفتاب قرار داده و آن ها را از نظر شفافیت، رنگ، بو و مزه باهم مقایسه کنید. اگر تفاوت بین دو لیوان زیاد باشد، نیاز به تمیز کرده لوله ها است. سرعت حرکت پایین آب در لوله های سیستم آبخوری شرایط ایده آلی برای تشکیل بیوفیلم در لوله ها فراهم می کند. همچنین استفاده از آب چاه با مواد آلی بالا، خطر تشکیل بیوفیلم ها را افزایش می دهد. توجه کنید که بیوفیلم علاوه بر اثر بر رنگ و مزه ی آب تاثیر منفی بر واکسن و آنتی بیوتیک های مصرفی دارد و حتما باید به صورت مداوم برنامه ای برای مبارزه با آن در نظر گرفته شود. ضدعفونی و تمیز کردن لوله های خطوط آبخوری در فاصله ی بین دو دوره پرورش و همچنین زمان جوجه ها در سالن ضروریست. مواد ضدعفونی کننده ی مختلفی جهت بیوفیلم زدایی لوله های سیستم آشامیدنی در بازار موجود است که برخی از آن ها را می توان زمان حضور جوجه ها در سالن استفاده کرد و خطری برای سلامتی آن ها ندارد. زمان بیوفیلم زدایی، لوله های سیستم آبخوری را با ماده ضدعفونی کننده پر کنید. بیوفیلم فقط با ماده ی ضدعفونی کننده از لوله ها پاک نمی شود و حتما باید لوله ها را با آب فشار بالا پمپاژ کنید تا تکه های بیوفیلم ها از لوله خارج شود. برای انتخاب بهترین نوع ماده ی بیوفیلم زادا و روش ضدعفونی لوله های خطوط آبخوری بر اساس شرایط واحد پرورشی خود با گروه پشتیبانی مرغ نمونه مشورت کنید.
دیدگاه خود را بنویسید