تحلیل وضعیت مرغداری: آمار و ارقام به ما چه می گوید؟

پرورش صنعتی طیور در گله های های چند هزارتایی باعث می شود تغییرات جزئی اغلب نادیده گرفته شود. این تغییرات می توانند خبر از وجود یک مشکل در مدیریت سالن ویا شروع یک بیماری در گله دهند. به طور مثال کاهش جزئی در مصرف دان روزانه می تواند نشان از شروع یک بیماری گوارشی در گله باشد. ثبت دقیق اطلاعات سالن به صورت روزانه و تحلیل آن به ما امکان مداخله ی به موقع را می دهد و از بروز مشکلات و درمان های پرهزینه جلوگیری می کند. کارت رکوردگیری مخصوص مرغ نمونه توسط گروه پشتیبانی مرغ نمونه با هدف کمک به شما در ثبت اطلاعات مهم دوره ی پرورشی تنظیم و تهیه شده است. با ثبت روزانه ی اطلاعات در یک زمان مشخص، تغییرات به راحتی تشخیص داده می شود. گروه پشتیبانی مرغ نمونه اطلاعات جمع آوری شده ی سالن پرورشی شما را با اطلاعات سایر مرغداران منطقه و همچنین دوره های قبل تر مقایسه می کند و با تحلیل دقیق این اطلاعات رویکرد مناسب در مدیریت گله در ادامه ی دوره را به شما پیشنهاد خواهد داد.

دوره ی کوتاه پرورش مرغ گوشتی فرصت را برای جبران اشتباهات محدود می کند بنابراین پاسخ سریع به تغییرات جزئی در طول پرورش از اهمیت بالایی برخوردار است. ارزش اطلاعات بستگی به این دارد که شما چند وقت یکبار این اطلاعات را جمع آوری می کنید. ثبت روزانه ی داده ها اطلاعات بیشتری نسبت به ثبت هفتگی اطلاعات در اختیار ما قرار می دهد.

 تحلیل وضعیت مرغداری: آمار و ارگام به ما چه می گوید؟

با داده ها چه کاری انجام دهیم؟ داده های یادداشت شده را هر دوره نزد خود نگه دارید. استفاده ی مستمر از این داده ها و مقایسه ی عملکرد گله ی خود با دوره های قبلی به بهبود مدیریت و عملکرد گله ی شما کمک بزرگی خواهد کرد. یک مرغدار موفق کسی است که اطلاعات واحد خود را به دقت ثبت کند، از اشتباهات دوره ی قبل خود درس بگیرد و هر بار با شروع دوره ی جدید پرورشی عملکرد خود را بهبود بخشد.

در ادامه به پارامتر هایی می پردازیم که ثبت دقیق داده های مربوط به آن ها در بهبود رویکرد مدیریتی ما کمک به سزایی خواهد کرد:

مصرف روزانه ی آب و دان:

جوجه های سالم هر روز نسبت به روز گذشته اندکی آب و دان بیشتری مصرف می کنند. اندازه گیری میزان آب مصرفی روزانه به طور موثری در شناسایی موارد غیر طبیعی در گله به ما کمک می کند. افزایش غیر طبیعی آب مصرفی جوجه ها می تواند ناشی از دمای بالای سالن و یا نشت سیستم آبخوری سالن باشد. کاهش مصرف آب هم می تواند رخ دهد. در این صورت از تمیز و شفاف بودن آب مصرفی جوجه ها اطمینان حاصل کنید. دان مصرفی روزانه به ازای هر جوجه روزانه افزایش می یابد. اولین نشانه ی اکثر بیماری های عفونی در گله عموما کاهش اشتهای جوجه ها می باشد که با ثبت دقیق دان مصرفی به راحتی قابل شناسایی است. داده های پایش شده اطلاعات بیشتری در اختیار ما قرار می دهند مثلا میزان دان مصرفی کل گله در طول دوره ی پرورشی یک داده ی مبهمی است ولی زمانی که دان مصرفی را به ازای هر جوجه به صورت هفتگی محاسبه و گزارش کنید ارزش بیشتری خواهد داشت. این درمورد میزان آب مصرفی نیز صادق است. به مثال زیر توجه کنید:

  • کنتور آب: عدد روی کنتور آب فقط میزان آبی که از زمان نصب کنتور مصرف شده است را نشان می دهد و ارزش چندانی ندارد
  • میزان مصرف آب: اختلاف عدد روی کنتور بین دیروز و امروز میزان مصرف آب روزانه را نشان می دهد که ارزش بالاتری دارد اما قابل مقایسه با استاندارد ها نیست.
  • آب مصرفی به ازای هر پرنده: با تقسیم کردن اختلاف آب مصرفی دیروز و امروز بر تعداد گله، آب مصرفی روزانه ی هر جوجه به دست می آید. با ثبت روزانه ی آن می توان وضعیت گله را ارزیابی کرد به طوری که روند افزایشی آن و مقایسه ی آن با داده های استاندارد، مشکلات و ایرادات گله را به روشنی نشان می دهد.

میزان وزن و رشد:

وزن کشی در مرغداری حداقل باید به صورت هفتگی انجام شود. برای اطلاع از روش وزن کشی در سالن های پرورشی توصیه می شود مقاله ای که گروه پشتیبانی مرغ نمونه با عنوان عملیات وزن کشی در مرغداری تهیه کرده است را مطالعه فرمایید. عقب ماندن وزن گله نسبت به استاندارد ها و کاهش رشد جوجه ها نشان می دهد که پرنده خوراک کمتری مصرف کرده است و یا جیره ی دان مصرفی به درستی تنظیم نشده است. درگیری با یک بیماری عفونی به راحتی نیاز یک پرنده به انرژی را تا 25 درصد افزایش می دهد. بنابراین به منظور رصد دقیق گله و کنترل رشد باید در زمان های مشخصی وزن کشی انجام شود تا با به دست امدن رشد جوجه ها در واحد زمانی یک تصویر روشن از اختلالات مدیریتی گله فراهم گردد.

میزان تلفات و حذفی:

تعداد جوجه های تلف شده را شمارش و ثبت کنید. تا یک حدی تعداد تلفات و جوجه های حذفی عادی تلقی می شود ولی اگر متوجه اندکی افزایش در میزان تلفات شدید حتما به گروه پشتیبانی مرغ نمونه اطلاع دهید. علت مرگ جوجه ها باید با کالبدگشایی و تشخیص دقیق دامپزشک تعیین گردد. در زمان بیماری، روند افزایش ویا کاهش تلفات اهمیت دارد و با یادداشت دقیق آن می توان روند بهبود گله و اثر بخشی دارو ها را ارزیابی کرد.

حداقل و حداکثر دمای سالن:

درجه ی حرارتی که از روی دماسنج ها در سالن قرائت می شود داده ای محض است ولی در ارزیابی وضعیت سالن می تواند به ما کمک کند. خارج شدن دمای سالن از محدوده ی مجاز تعیین شده نشان از ناکارآمدی سیستم های تهویه و یا گرمایشی سالن است. در این صورت باید در کمترین زمان اقدامات لازم به عمل آید تا گله در معرض سرما و یا گرمای بیش از حد قرار نگیرد.

ثبت مشاهدات غیر طبیعی در سالن:

زمانی که می خواهید از گله بازدید کنید، به آرامی وارد سالن شوید تا پراکنش طبیعی جوجه ها را در سالن ببینید. خیلی از مشکلات مدیریتی در سالن به راحتی با بررسی رفتار گله قابل شناسایی هستند. هنگام بازدید از گله هوشیار باشید و به دقت پراکنش جوجه ها، وضعیت بستر، وضعیت مدفوع، کیفیت هوای سالن، رفتار و وضعیت ظاهری جوجه هارا ارزیابی کنید.

درصورت بروز هر گونه مشکل در گله به گروه پشتیبانی مرغ نمونه اطلاع دهید تا با تحلیل کامل داده و مقایسه ی اطلاعات گله شما با سایر گله ها و استاندارد های جهانی توصیه های لازم برای بهبود عملکرد گله به شما داده شود.